Το σιτάρι
Το Κορίννης Καρπός δίκοκκο σιτάρι (triticum dicoccum) αλλιώς γνωστό και ως ζείδωρο (δώρο του Ζευς) συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα είδη σιταριού και χρονολογείται 12.000 π.Χ. έχοντας βρεθεί σε ανασκαφές και σαν σπόρος αλλά και σε αρχαία νομίσματα.
Ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά το δίκοκκο σιτάρι στην αρχαία Αθήνα διακινούνταν μέσω του λιμανιού Ζέας και θεωρείται πως ήταν το βασικό συστατικό της διατροφής των προγόνων μας.
Σήμερα το δίκοκκο σιτάρι Κορίννης Καρπός άρχισε να καλλιεργείται ξανά αποτελώντας ιδανικό δημητριακό αφού δεν χρειάζεται λιπάσματα και ψεκάσματα με φυτοφάρμακα, γεγονός που οφείλεται στο ότι «αδελφώνουν» μεταξύ τους οι σπόροι «πνίγοντας» τυχόν ξένα ζιζάνια στο χωράφι. Επίσης, έχει χαμηλές απαιτήσεις σε νερό δίνοντας του τη δυνατότητα να μπορεί να παραχθεί και σε πιο άγονες περιοχές.
Το Κορίννης Καρπός δίκοκκο σιτάρι με βάση τις χημικές του αναλύσεις είναι υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πολύ πιο πλούσιο σε σχέση με τα κοινά σιτάρια σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Β. Έχει ακόμα αποδειχθεί πιο εύπεπτο γιατί έχει αρκετά πιο μικρή ποσότητα γλουτένης σε σχέση με κοινά σιτάρια και θεωρείται ότι διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα συμβάλλοντας σε πιο γρήγορη σκέψη, παρόλο που αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά.
Τα προϊόντα Κορίννης Καρπός από δίκοκκο σιτάρι Ζέας, με βάση τις χημικές αναλύσεις τους, είναι υψηλής διατροφικής και θρεπτικής αξίας με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το αλεύρι Κορρίνης Καρπός υπερέχει έναντι των λευκών αλεύρων διότι:
Είναι αγνό, βιολογικό, από μη μεταλλαγμένο καρπό, καθαρό από ίχνη λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων επειδή η καλλιέργειά του ως αγριοσίταρο είναι ανθεκτική, επιβιώνει και αναπτύσσεται εύκολα.
Είναι πιο εύπεπτο και γευστικό έχοντας πλούσια γεύση και ιδιαίτερο άρωμα.
Έχει υψηλή θρεπτική αξία σε σχέση με ένα κοινό λευκό αλεύρι γιατί έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη (επιβλαβή για την υγεία), ενώ περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα ευεργετικά λιπαρά οξέα γιατί αλέθεται με ολόκληρο το φύτρο του.
Έχει περισσότερες πρωτεΐνες και κυρίως υπερέχει στο αμινοξύ ΛΥΣΙΝΗ (10% περισσότερο ποσοστό). Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες φτιάχνουν τους ιστούς του σώματος. Η λυσίνη έχει τις εξής «μαγικές» ιδιότητες:
Α. βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα
Β. είναι βασικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Γ. κάνει τα προϊόντα εύπεπτα
Περιέχει ακόμα τα ακόλουθα αμινοξέα: τρυπτοφάνη, μεθειονίνη, θειονίνη, βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη. Όλα αυτά βρίσκονται στο φλοιό του σπόρου και αφού είναι ολικής άλεσης μεταφέρονται στο αλεύρι.
Τα προϊόντα μας
Επικοινωνήστε Μαζί Μας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας και παραγγελίες από το κατάστημά μας.